
روز شنبه ششم اردیبهشتماه ۱۴۰۴، انفجار مهیبی در محدوده بندر رجایی بندرعباس بوقوع پیوست. براساس گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، این انفجار تاکنون ۱۴ کشته، ۶ مفقودی و ۷۵۰ مجروح برجا گذاشته است.
اگرچه اطلاعات دقیقی درباره علت وقوع حادثه در دست نیست، اما گمرک ایران در اطلاعیهای اعلام کرد که منشأ احتمالی انفجار، دپوی کالاهای خطرناک و مواد شیمیایی در محوطه بندر بوده است. تلویزیون دولتی همچنین اعلام کرد که «سهلانگاری در جابجایی مواد قابل اشتعال از عوامل مؤثر» در انفجار بوده است.
بر اساس تصاویر منتشر شده، شدت موج انفجار به حدی بوده که بسیاری از ساختمانهای اطراف و تعداد زیادی خودرو بهشدت خسارت دیدهاند. بدنبال انفجار دود سیاه و غلیظ ناشی از این حادثه غرب آسمان بندرعباس پوشاند.
وزارت بهداشت، به خاطر احتمال انتشار مواد شیمیایی نظیر آمونیاک، دیاکسید گوگرد و دیاکسید نیتروژن در سطح شهر، شرایط اضطراری اعلام کرده است. مدارس، دانشگاهها و ادارات در بندر عباس و حومه تعطیل شدهاند. از مردم خواسته شده تا در خانه بمانند و پنجرهها را بسته نگه دارند و از حضور در فضای آزاد بدون ماسک خودداری کنند.
گفتنی است که بندر رجایی مجهزترین بندر اقتصادی و تجاری ایران بهشمار میرود، این بندر در بندر رجایی، واقع در نزدیکی تنگه استراتژیک هرمز، بزرگترین مرکز کانتینری ایران است. بخش مهمی از واردات و صادرات کانتینری ایران و نیز کالاهایی که به روسیه، افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی ترانزیت میشود از طریق این بندر صادر میشود.
گمانهزنیها در مورد علت این حادثه بسیار است، اما هر چه باشد ناکارآمدی دولت و دستگاههای عریض و طویل در اداره امور کشور را بوضوح نشان میدهد. در واقع این رویداد نشانه دیگری از پوسیدگی نظامی است که از هر لحاظ به بنبست رسیده است. اکنون بدنبال این حادثه روشن شده است که بندری با این درجه از اهمیت اقتصادی با سطح پائینی از مدیریت و سازماندهی اداره شده است. آنچه که مایه تاسف است جانهای بیگناهی است که این چنین قربانی بیکفایتی رژیمی میشوند که فساد سرتاپای آنرا فراگرفته است. تا این رژیم باقی است هر روز باید در انتظار فاجعهای از این نوع در این یا آن گوشه ایران باشیم. ضمن ابراز تاسف از وقوع این حادثه با خانواده کشتهشدگان عمیقاً ابراز همدردی میکنیم و امیدواریم که مصدومان هر چه زودتر بهبود یابند.